Mammadieetti

KirjauduAloita laihdutus nyt

r.gif (56 bytes)
r.gif (56 bytes)


Mammadieetin Artikkelit

JÄMÄHDYS!
   -
miksi paino ei enää putoa? 
-

Painon pudotuksessa tulee nopeita vaiheita ja hitaita vaiheita, ja loppua kohti laihtumisvauhti joka tapauksessa hiukan hiipuu ihan luonnollisista syistä: hoikka ihminen ei enää tarvitse niin paljon energiaa kuin pulskemmassa kunnossa ollessaan. Joskus käy kuitenkin niin, että paino jämähtää tietyille lukemille jo paljon ennen, kuin tavoitepaino häämöttää.

Missä vika, ja onko mitään tehtävissä?

1. Säästöliekki - totta vai tarua?

Yleinen selitys jämähdykseen on se, että syödään liian vähän ja elimistö menee säästöliekille. Tämä ei kuitenkaan selitä kaikkia tapauksia. Teoriassa säästöliekki uhkaa, jos yrittää laihtua enemmän kuin kilon viikossa, eli jos laihduttajan energiavaje on keskimäärin isompi kuin 1000 kcal/päivä. Kuitenkin ihminen voi todistettavasti laihtua huomattavasti nopeamminkin - ei tosin yleensä syömällä tavallista ruokaa.

Moni kärsii jämähdyksestä myös siitä huolimatta, että kalorimäärä on teoriassa täysin riittävä.

Määrän sijasta - tai sen lisäksi - ongelmana on usein myös laatu, ks. kohta 3.

Jos syynä jämähdykseen on liian vähäinen määrä ruokaa, siihen liittyy usein myös muita ongelmia kuten heikotusta ja huonoa oloa tai toisessa ääripäässä ruokahalun täydellinen katoaminen.

Palautuminen säästöliekiltä vaatii aikaa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon ja se tapahtuu muutamasta syömällä riittävästi kuitu- ja proteiinipitoista, terveellistä perusruokaa ja liikkumalla kohtuullisesti. Jos jo ennestään harrastaa paljon liikuntaa, ruokaa kannattaa lisätä reilusti.

2. Hups - mitä tulikaan syötyä?

Joskus syynä painon jämähdykseen voi olla yksinkertaisesti se, että olet tietämättäsi syönyt paljon enemmän kuin luulit - jos olet epävarma, pidä viikko tai pari ruokapäiväkirjaa ja opit paljon. Lisätietoja ruokapäiväkirjan pitämisestä jäsensivulla.

Edellistä hieman vaikeampi tilanne on se, että viikolla syödään tuskin mitään ja viikonloppuna pidetään sitten mässäilypäivä, jotta "vältyttäisiin säästöliekiltä".

Ei onnistu.

Yksittäinen päivä ei säästöliekkiongelmaa poista, mutta hillitön mässäily nollaa senkin vähän tuloksen, joka viikolla muuten olisi tullut. Jos kehosi on oikeasti säästöliekillä, tarvitaan enemmän kuin yksi runsasruokainen päivä, ja ruoka saisi mielellään olla jotain muuta, kuin tyypillistä mässäilyruokaa.

3. Valheellista täyttävyyttä?

Kuten edellä jo mainittiin, pelkkä määrä ei selitä kaikkea, vaan myös laatu ratkaisee. Leipää ja perunaa mainostetaan meillä laihduttajan unelmaruokana, mutta laihduttajakaan ei elä pelkällä tärkkelyksellä! Toki ne ovat täyttäviä ja kohtuullisesti käytettynä ihan terveellisiä, mutta ne eivät suinkaan korvaa muita tärkeitä ruoka-aineita. Varmin tapa saada itsensä säästöliekille on noudattaa vähärasvaista, tärkkelyspitoista ruokavaliota, josta on karsittu parhaimmat proteiinin lähteet ja kuidut. Vertaa alla esitettyjä ruokalistoja:

Säästölikkeilijän lista Rasvanpolttajan lista
Aamupala:
- iso rouhesämpylä, päällä hiukan kurkkusalaattia
Aamupala:
- lautasellinen kaurapuuroa + 1rkl soijajauhoa, 1/3 tlk aprikoosisosetta
Lounas:
- 2 karjalanpiirakkaa,
päällä ohuelti kevyttuorejuustoa,
kurkkua
Lounas:
- kasvislinssisosekeittoa raejuustosilmällä
- 1 pala ruisleipää, viipale kalkkunaleikettä, kurkkua
Välipala:
-2 mariekeksiä
- 1/2 litraa kevytlimua
Välipala:
- kevytjogurtti
- 2 kiiviä
Päivällinen:
- iso annos perunamuusia jauheesta
- rasvatonta tomaattikastiketta, jossa sipulia ja sieniä
- kiinankaalisalaattia 
Päivällinen:
- Broileripataa, jossa marinoituja broilerinsuikaleita, sipulia, sieniä, ruskeita papuja, paprikaa ja hiukan täysjyväpastaa.
- kiinankaalisalaattia
Iltapala
- kevytjogurtti
- n. 50 g hedelmäkarkkeja
Iltapala
- iso lasi maitoa
- omena

yhteensä n. 1000 kcal

yhteensä n. 1200 kcal

Molemmat esimerkkilistat näyttävät ensi silmäyksellä melko keveiltä. Mikä vasemmassa listassa tarkkaan ottaen on pielessä?

Mammadieetin termeillä ilmaistuna vasemmalla listalla on tehty jokaisella aterialla isompi tai pienempi poikkeama perusruuista kakkosvaihtoehtoihin tai Varo näitä -ruokiin. Lisäksi ateriat on koostettu hyvin epätasapainoisesti ja puutteellisesti.

Lisäämällä listalle proteiinipitoista ruokaa ja vaihtamalla sämpylät ja karjalanpiirakat ruisleipää päästään jo huimasti eteenpäin. Jos säästöliekki on jo tullut jäädäkseen, tämäkään ei välttämättä auta, vaan vaaditaan kunnon kuuri "tosinaisen" ruokaa, siitä esimerkkinä oikean sarakkeen aterialista. Kohtuullinen liikunta tukee aineenvaihdunnan vilkastumista.

Rasvanpolttovaikutusten lisäksi oikean puoleinen lista sisältää myös enemmän vitamiineja ja eräitä tärkeitä hivenaineita, pitää veren sokerin tasaisena ja hillitsee syömishimoja. Joka tahtoo hoikan vartalon ja pirteän mielen, syö mieluummin paljon ja laadukasta ruokaa kuin vähän ja keskinkertaista!

| Etusivulle | Lähetä palautetta |

Mammadieetti järjestää laihdutusryhmiä ja kirjekursseja internetin välityksellä.
Kursseihin kuuluu ohjeet sopivan ruokalistan laatimiseksi.

Liity

Etusivulle
etusivulle
©Mammadieetti