Mammadieetti
Annumamman keittokirja KirjauduAloita laihdutus nyt

r.gif (56 bytes)
r.gif (56 bytes)

Pikaopas Kevytkeittokirjan tulkintaan

MERKKI selitys

Kcal

Kalorisisältö
prot Proteiinien määrä grammoina
rasva Kokonaisrasvan määrä grammoina
hh Hiilihydraattien määrä grammoina
kuitu Kuidun määrä grammoina
Tyydyttynyttä rasvaa Tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisrasvasta prosentteina
Merkintöjen hyödyntäminen

Annumamman Kevytkeittokirjan alkuperäisohjeet on pyritty suunnittelemaan niin, että hyvän maun lisäksi ruoka olisi myös kevyttä ja terveellistä. Annoksiin on laskettu valmiiksi myös tietoja energia- ja ravintokoostumuksesta. Ne tukevat eri ruokalajien valintaa niin, että aterioista on helppo rakentaa tasapainoinen kokonaisuus. Lisätietoja tasapainoisesta ruokailusta ja laihduttamisesta löytyy Mammadieetin ilmaisista laihdutusohjeista sekä kirjekursseilta.

Mammadieetin Päivän ateriat -listaa voi käyttää perusrunkona, jota täydennetään omien mieltymysten mukaan annettuja rajoja ja ohjeistusta silmällä pitäen. Aterialistaa kootessa tärkeää on huomioida erityisesti kaloreiden ja proteiinien määrä, jotka olisi hyvä jakaa tasaisesti koko päivälle.

Annoskoko

Ohjeet on laadittu yleensä pienimmälle mahdolliselle ruokailijoiden lukumäärälle ottaen kuitenkin huomioon käytännöllisyysnäkökohdat: ei ole järkevää lämmittää uunia vain yhtä annosta varten, eikä ole kiva kerätä jääkaappiin puolikkaita porkkanoita tai sen seitsemää sorttia avattuja säilykkeitä. Yleisin annosmäärä ohjeissa on siksi 2-3 annosta, josta sinkkutaloudessa voi säästää osan vaikkapa eväiksi ja suurperheessä määrät voi kertoa 2:lla tai 3:lla ottaen huomioon syöjien määrän ja ruokahalun.

Ohjeisiin on yleensä merkitty, montako annosta ohjeesta tulee, mutta on hyvä huomioida, että perusannos on laskettu sopivaksi keskikokoiselle naiselle - miehelle kannattaa tarjota isommat annokset tai enemmän lisukkeita, pienille lapsille taas riittää usein puolet naisen annoksesta.  Annoskoko voi olla eri myös käyttötarkoituksen mukaan (esim. kevyt lounas / päivän pääateria). Joihinkin ohjeisiin on valmiiksi laskettu kevyempi ja tukevampi vaihtoehto.

Rasvat

Taulukkoon on merkitty erikseen tyydyttyneen eli kovan rasvan osuus kokonaisrasvasta. Jos haluat syödä terveellisesti, pidä huoli siitä, että kovan  rasvan osuus päivän aterioissa jää mahdollisimman pieneksi. Jos syöt paljon kovaa rasvaa sisältävän aterian (merkitty punaisella), voit korvata "vahingon" syömällä vastaavasti enemmän hyvää rasvaa sisältäviä ruokia (merkitty vihreällä), tai lisäämällä ateriaan tasapainottavaa rasvaa (rypsiöljy). Varoitusmerkillä merkityt (50%) ruokalajit sisältävät niin paljon kovaa rasvaa, että niiden tasapainottaminen voi olla vaikeaa, jos yrittää samalla pitää rasvan kokonaismäärän kurissa.

Huomaa, että jos jätät ohjeisiin merkityn rypsiöljyn kokonaan pois tai vaihdat sen voihin tai margariiniin, rasvojen suhteet kääntyvät helposti päälaelleen. Jos esimerkiksi syö paljon liharuokia, kannattaa tästä syystä valita vähärasvaista lihaa ja käyttää paistamiseen tilkka öljyä, vaikka lihan voisi paistaa myös pelkästään omassa rasvassaan. Toisin kuin joskus väitetään, rasva lisää myös aterian täyttävyyttä, kunhan määrät pysyvät kohtuullisina, n. 1 tl/annos laihdutuksen aikana ja 2 tl/annos laihdutuksen päätyttyä. 

Rasvat on kevytkeittokirjassa luokiteltu seuraavasti:

Kovan rasvan osuus 

Luokittelu
<25 %  HYVÄ,suosi näitä
25-29 % Neutraali
30-49 % HUONO, paljon kovaa rasvaa,
rajoita näitä tai täydennä hyvällä rasvalla
>=50% HYVIN HUONO
- Jos kerta-annos sisältää 50% tai yli kovaa rasvaa, ohje on merkitty tällä varoitusmerkillä. Jos tyypillinen kerta-annos sisältää vain olemattoman määrän rasvaa (alle 2 g), varoitusmerkkiä ei kuitenkaan ole käytetty.

 

Muut merkinnät 

Hiilihydraatit: jos noudatat hiilihydraatteja rajoittavaa dieettiä, näet tästä kohdasta niiden määrän.

Kuitu: kuituja olisi hyvä saada päivittäin vähintään 30 g, mielellään pääosin syömällä paljon vihanneksia ja jonkin verran täysjyväviljaa sekä hedelmiä.

 

| Keittokirjan etusivulle | Sulje ikkuna |

Lähetä palautetta:
palaute@mammadieetti.net

Etusivulle
etusivulle
©Mammadieetti 2000-2003