Mammadieetti Annumamman keittokirja
Manhattan Chipsit (105 kcal)  4 annosta
400 g perunoita (n. 3-4 kpl)
1 rkl (viini)etikkaa
1 rkl rypsiöljyä
n. 1-2 tl sipulijauhetta
(maun mukaan muita mausteita,
esim. chiliä tai grillimaustetta)

Sipsit

Jotta ei tule pettymyksiä, pitää heti aluksi kertoa, että itse tehdyt "sipsit" EIVÄT ole samanlaisia kuin kaupasta ostetut, jotka suorastaan sulavat suuhun, mutta nämä OVAT silti tosi hyviä. Näissä on enemmän pureskeltavaa, maku on mitä mainioin, rasvaa on vähän ja sekin on laadultaan hyvää. Oikeastaan ainoa huono puoli näissä chipseissä on se, että niiden tekeminen vaatii hieman enemmän vaivaa kuin valmiin pussin ostaminen kaupasta, mutta vaiva kannattaa.

Pese hyvin noin 400 g perunoita - enempää ei uunipellilliselle mahdu kerrallaan. Perunoita ei kannata kuoria. Viipaloi ne ihan ohuiksi viipaleiksi esim. monitoimikoneella, kaada päälle etikka, öljy ja mausteet, sekoita. Levitä perunaviipaleet tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Kypsissä lastuissa näkyy ruskeita laikkuja, mutta chipsit eivät saa palaa. Ota pelti uunista, ja anna lastujen jälkikypsyä kuumalla pellillä. Chipsit ovat parhaita tuoreeltaan.

Ravintosisältö Kcal prot rasva hh kuitu
koko annos 425 6 15 64 7,6
1/4 annos 105 1,5 3,8 16 1,9
Tyydyttynyttä rasvaa 6 % kokonaisrasvasta

Terveellinen chipsivälipala (215 kcal)  1 annos
1/4 annos Manhattan chipsejä
(ohje yllä)
100 g kurkkua
50 g pala paprikaa
50 g pala Polar 5% juustoa
(kevyttä dippikastiketta)

Koska peruna sisältää pääosin hiilihydraatteja, chipseihin on hyvä yhdistää jotain proteiinipitoista, esim. kevytjuustoa. Kurkku ja paprika tuovat välipalaan myös vitamiineja, kuituja sekä lisäksi myös väriä ja raikkautta. Makoisa ja terveellinen yhdistelmä samalla kertaa.

Pilko kurkku, paprika ja juusto sopiviksi annospaloiksi ja asettele ne lautaselle. Jos haluat dippailla, tee pieneen kulhoon hiukan dippiä, mutta kastike ei ole mitenkään välttämätön. Polarin tilalla voit käyttää myös jotain muuta hyvin kevyttä juustoa (rasvaa n. 5%).

Ravintosisältö Kcal prot rasva hh kuitu
koko annos 215 18 7 20 4
Tyydyttynyttä rasvaa 26 % kokonaisrasvasta
 

| Takaisin  | Keittokirjan etusivulle |

©Mammadieetti - Annumamman Kevytkeittokirja, Tulostettavat ruokaohjeet 2003