Mammadieetti Annumamman keittokirja
Kevyt fetasalaatti  (240 kcal)  1-2 annosta
2 tomaattia
pala sipulia (20 g)
1/2 kurkkua
100 g raejuustoa
50 g kevytfetaa 9% (vajaa 1 dl)
5 kpl mustia oliiveja
(hiukan salaattikastiketta)

Kreikkalainen salaatti eli fetasalaatti

Tämä on se perinteinen fetasalaatti, joka tunnetaan myös nimellä kreikkalainen salaatti, mutta huomattavasti kevennettynä. Kevytfetaakin on vielä kevennetty yhdistämällä se raejuustoon - ei pelkästään keveyden vuoksi, vaan myös maun vuoksi, sillä kevytfeta maistuu mielestäni liian suolaiselta. 

Leikkaa tomaatti viipaleiksi ja levitä lautaselle. Leikkaa kurkku ja sipuli joko viipaleiksi tai kuutioiksi ja levitä tomaattien päälle. Ripottele päälle sekaisin raejuustoa ja fetajuustoa. Koristele lopuksi annos puolitetuilla oliiveilla.

Täyttävä lounassalaatti, joka ei välttämättä kaipaa edes kastiketta, mutta jos haluat, siihen on ihan hyvä lorauttaa tilkka öljy-etikkapohjaista kastiketta. Leivän kanssa annoksesta riittää hyvin kahdellekin. Perusohjetta voi muunnella lisäämällä siihen myös vihreää salaattia, vihreitä papuja tai vihreää paprikaa sen mukaan, mitä sattuu jääkaapista löytymään. Sopii myös lisukesalaatiksi esimerkiksi kasvispihveille.

Ravintosisältö Kcal prot rasva hh kuitu
koko annos 240 31 9 12 5
Tyydyttynyttä rasvaa 52% kokonaisrasvasta

Feta-perunasalaatti (310 kcal)  1 annos
kastike:
1/2 dl kevytkermaviiliä 3,5 %
2 rkl rasvatonta piimää/maitoa
1 tl rypsiöljyä
hiukan fetajuuston lientä
pieni ripaus sokeria (ja suolaa)
(1 valkosipulin kynsi)

salaatti:
1 keitetty peruna (150 g)
pala kurkkua (150 g)
hiukan sipulia (20 g)
50 g kevytfetaa 9% (vajaa 1 dl)
1 tomaatti + 3 kpl oliiveja koristeeksi

Sekoita ensin kastikeainekset. Leikkaa kurkku ja peruna pieniksi kuutioiksi ja sekoita kastikkeeseen yhdessä fetajuuston kanssa. Koristele annos tomaattilohkolla ja muutamalla puolitetulla oliivilla. Maista valmista salaattia, ja lisää suolaa vain siinä tapauksessa, että sitä ei ole tullut riittävästi muista aineksista. Anna mielellään seistä hetki, jotta kastike imeytyy perunoihin.

Kätevä ja maukas tapa hyödyntää tähteeksi jääneitä perunoita seuraavan päivän lounaalla. Aamulla tehty salaatti ehtii maustua juuri sopivasti lounasaikaan mennessä. Sopii myös lisukesalaatiksi esimerkiksi kevytnakkien kanssa syötäväksi. 

Ravintosisältö Kcal prot rasva hh kuitu
koko annos 310 18 13 34 6
Tyydyttynyttä rasvaa 37 % kokonaisrasvasta
  

| Takaisin  | Keittokirjan etusivulle |

©Mammadieetti - Annumamman Kevytkeittokirja, Tulostettavat ruokaohjeet 2003