Mammadieetti

KirjauduAloita laihdutus nyt

r.gif (56 bytes)
r.gif (56 bytes)


ERITYISOHJEITA

Laihdutus ja imetys

"Rasvavarastoista siirtyy kuona-aineita ja myrkkyjä lapseen, jos laihdutus aloitetaan samalla, kun imetetään", on ehkä yleisimpiä myyttejä, joilla imettäviä äitejä pelotellaan paheksuvaan äänensävyyn lykkäämään laihdutus hamaan tulevaisuuteen.

Asiassa on epäilemättä jotain perääkin, mutta terveellä maalaisjärjellä ajateltuna laihduttavat äidit tuskin sentään ovat sen kummempia "myrkkytynnyreitä" kuin muutkaan naiset. Ei ole mitenkään harvinaista, että raskauden aikana kertyneet 5-20 kg haihtuvat olemattomiin samalla kun imetys jatkuu normaalisti - usein jopa ilman minkäänlaista laihduttamista!

Viimeisimpien tietojen mukaan äidinmaidon puhtauskin on viime vuosina noussut kohisten, eli näitä paljon puhuttuja myrkkyjä erittyy äidistä selvästi luultua vähemmän. Tästä syystä "mammakilojen" karistamista pidetään nykyään täysin turvallisena, mutta ennen raskautta kertyneet kilot olisi suotavaa sulattaa vasta imetyksen ollessa lopuillaan.

Milloin ja miten aloittaa laihdutus?

Kun saa vastuulleen pienen, avuttoman ihmisenalun, mieli yleensä herkistyy ottamaan vastaan kaikkea sellaista tietoa, joka voi olla hyödyksi lapsen kasvattamiseksi. Tämän parempaa tilaisuutta tehdä koko perheellesi ruokaremontti ei enää tule!

Muutama ensimmäinen viikko synnytyksen jälkeen kannattaa omistaa uudelle vauvalle ja synnytyksestä toipumiselle - sen jälkeen on ihan hyvä alkaa kiinnittää huomiota ruokien  laatuun ja määrään. Laihtuminen imetyksen aikana on maailman luonnollisin asia, kunhan et sorru ihmedieetteihin etkä kiirehdi liikaa.

Aluksi kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea ruuan laatuun: jätä turhat keksit, kahvileivät, suklaat, muut makeiset, sipsit ja rasvaiset ruuat vähemmälle, mielellään kokonaan pois. Noin 1/2 kiloa viikossa on sopiva laihtumistahti pienen vauvan kanssa, ja enintään 1 kilo viikossa siinäkin vaiheessa, kun imetys ei ole enää vauvan ainoa ravinnonlähde.

Imettävän äidin ravinto

Jos sopivan määrän hahmottaminen tuottaa vaikeuksia, ota pohjaksi Mammadieetin Päivän ateriat -lista. Lisää siihen vähintään 500 kalorin edestä esimerkiksi leipää, kasviskeittoja, hedelmiä ja maitotuotteita, niin pääset lähelle sopivia määriä. Imettävän äidin ruuassa on oltava myös jonkin verran rasvaa - parhaimman laatuista saat pähkinöistä ja rypsiöljystä. Muistathan myös juoda riittävästi vettä.

Tällä määrällä onnistuu jo täysimetyskin. Kun yöimetykset loppuvat ja/tai vauva alkaa syödä myös kiinteää ruokaa, määrää tietysti vähennetään. Oikea määrä löytyy parhaiten kokeilemalla. Jos vatsasi kiljuu jatkuvaa nälkää, olet selvästi ollut liian tiukka itsellesi.

Jonkin monivitamiinivalmisteen käyttäminen imetyksen aikana on varmasti ihan järkevää. Pitkän raskauden jälkeen nainen ei taatusti ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, ja imetys kuluttaa kehostasi paitsi energiaa myös runsaasti ravinteita. Tosin lapsi yleensä kyllä ottaa omansa äidinmaidosta, mutta sinulle itsellesi saattaa muodostua puutosoireita. Tämä ei välttämättä edes ole missään yhteydessä laihduttamiseen.

Onnistunut imetys

Imetys on herkkä asia, johon vaikuttavat monet niin psyykkiset kuin fyysisetkin tekijät. Esimerkiksi raskas liikunta voi häiritä imetystä. Nauttimaasi ravintoa enemmän imetyksen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin oma uskosi ja itseluottamuksesi. Jos koko ajan epäilet maidon riittävyyttä ja tarjoat varmuuden vuoksi tuttipulloa, voit olla jokseenkin varma, että oma maitosi pian tyrehtyykin. Lapsen nälkäinen huuto ei ole merkki siitä, että hän tekee kuolemaa - välillä hän vain haluaa rintaa hiukan tiheämmin!

imetysPitkä imetys on vauvan ja äidin yhteinen etu: vauva saa parasta mahdollista ruokaa, ja vararasvan alta kuoriutuu terve, iloinen ja vetävän näköinen äiti!

Onnea imetyksellesi ja tervetuloa mukaan Mammadieetille! Nämä sivut on tehty juuri sinua varten!

 

Liity

Takaisin laihdutusohjeisiin>>

Etusivulle
etusivulle
©Mammadieetti